31 Mayıs 2018 Perşembe

KİBİR


kibirle ilgili resimler ile ilgili görsel sonucu

Kendini diğerlerinden üstün ve kusursuz görmeye yatkın olan insanlar bu halleri nedeniyle asıl suretlerinin farkına varmazlar. İnsanın kemalet yolunda aşması gereken en büyük engellerden biridir kibir.
Şeytanın cennetten kovulup lanetlenmesine, müşriklerin hidayetten mahrum kalmasına sebep olan kibir hastalığı, insanın ebedi saadete kavuşmasına engel olur.Nitekim Peygamber Efendimiz(s.a.v) kalbinde zerre kadar kibir bulunanın cennete giremeyeceğini bildirmiş ve ümmetine tevazu sahibi olmayı nasihat etmiştir.
Kendini diğerlerinden üstün ve kusursuz görmeye yatkın olan kibirli insanlar bu halleri nedeniyle asıl suretlerinin farkına varmazlar. Kendi hatta ve noksanlıklarlarına karşı âdete kör olmuşlardır. Her konuda haklı olan, en çok bilen, en iyisine sahip olan hep onlardır. Onların hatta yapması söz konusu olmadığı için özürde dilemezler.
Cenap Şahabettin ne güzel demiş’’Meşe gölgesinde filizlenene yosunlar,çok kere kendilerini meşe fidanı sanırlar.’’
‘’Bir insan ne kadar mütevazı ise, o kadar yücedir. Ne kadar kibirli ise, o kadar alçaktır.’’Ali Etniri
Büyük adamlar tevazudan kendini küçük göstermek ister; fakat eserleri onları büyültür. Küçük adamlar, kendilerini büyük göstermek isterler; fakat eserleri onları küçültür.
’’Kibir aptallığın en açık belirtisidir.’’(S.Shipman)
‘’Sağlam çocuklar yetiştirmek bozulmuş yetişkinleri düzeltmekten kolaydır.’’Dostoyevski
Kül kadar etkisi olmayan insanların kendilerini ateş sanmaları ne garip
Değersiz insan yoktur.Değerini düşüren insan vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder